26/04/2024
27/04/2024

Gala Premiilor Artiștilor Plastici din România 2017 la Grand Hotel Sofianu, unicul hotel – muzeu de artă din România

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn

Decernarea Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România a avut loc la Grand Hotel Sofianu, unicul hotel – muzeu de artă din România, pe 23 noiembrie 2017. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Ministerul Culturii și a avut sprijinul Televiziunii Române, Primăriei Râmnicu Vâlcea și Fundației Nicolae Sofianu.

Evenimentul care s-a bucurat de un real succes, s-a desfășurat în sala Art Gallery și a fost transmis în direct pe TVR 3 și TVR Craiova. Acest eveniment marchează un nou început și o stare de normalitate în ceea ce priveşte recunoaşterea performanţelor artistice, în domeniul Artelor vizuale, ale celor mai importanți artiști plastici din România.

Au fost acordate premiile pe 2016 pentru 26 de categorii, care au inclus atât creație, cât și recunoașterea sprijinului acordat artelor vizuale. Un Premiu special “Prieten al Artelor” a fost acordat Domnului Nicolae Sofianu pentru „investiția consecventă în arta contemporană și realizarea astfel a unei importante colecții care este punctul de plecare pentru un muzeu privat de artă contemporană românească. Domnul Nicolae Sofianu a susținut numeroase simpozioane de creație, care au culminat cu cel mai mare Salon Național de Artă Contemporană Românească organizat în regim privat.” Președintele de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Domnul Alexandru Ghilduș

Printre multele personalități care au fost prezente la eveniment se numără și Ministrul Culturii, Domnul Lucian Romaşcanu, preşedintele Institului Cultural Român, Doamna Liliana Turoiu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, pictor Gheorge Dican, marele scriitor, Maestrul Dinu Săraru, filozoful și prozatorul, Maestrul Horia-Roman Patapievici, Rectori și Decani ai Facultăților de Arte din România, critici de artă și cei mai reprezentativi artiști plastici români.

Am avut mari emoții pentru că formatul acesta de eveniment nu a fost experimentat de către Uniunea Artiștilor Plastici din România. Eu sper să fie un început pentru ca artiștii plastici, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România să se pună mai bine în valoare, să câștige în fața autorităților locale credibilitate, să câștige terenul pe care l-au pierdut în 27 de ani în care puterea nu a reușit să-și arunce privirea spre nevoile lor.

GHEORGHE DICAN, vicepreședinte U.A.P.

Am creat Teatrul Mic pentru tânăra generație, la Teatrul Național am creat trupa tânără pentru tânăra generație și am jucat tot Caragiale pe scena marelui Teatru Național, la televiziune am adus și din plastică și din teatru, toți care sunt mari astăzi și plasticieni și oameni de teatru. Mă bucur că acord acest premiu de la 86 de ani, celor mai tineri.

DINU SĂRARU, scriitor

M-am bucurat foarte mult că a fost ales Râmnicu Vâlcea, pentru că Râmnicu Vâlcea este orașul natal al lui Virgil Ierunca, iar el este un mentor pentru mine.

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, filosof

 

Lasă un comentariu