15/01/2021
16/01/2021
Podgoria Drăgăşani
Podgoria Drăgășani

Podgoria Drăgăşani face parte din Regiunea viticolă a dealurilor Munteniei şi Olteniei şi reprezintă, totodată, cea mai veche şi cea mai importantă podgorie a Olteniei.Are o istorie ce datează încă de pe vremea geto-dacilor, de acum peste două mii de ani. În sprijinul acestei teorii stau numeroase vestigii şi legende. Una dintre legende este cea referitoare la denumirea a două vechi soiuri locale de viţă-de-vie, Braghină şi Gordan, cultivate la Drăgăşani.

 

În prezent, inima podgoriei o formează centrul viticol Drăgăşani, la care se adaugă centrul viticol Iancu-Jianu şi centrele Guşoeni şi Cerna. Sortimentul centrului viticol Drăgăşani este format din soiurile Sauvignon, Chardonnay, Riesling italian, Pinot gris, Fetească albă, Fetească regală (pentru vinuri albe); Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot (pentru vinuri roşii) şi Tămâioasa românească (pentru vinuri aromate).

„Vinul de Drăgăşani este un excelent vin de masă, cel mai bun din România – culoarea galben-auriu, un pronunţat gust de fruct, un buchet foarte personal.”

I.C. Teodorescu (1943)
Ctitorul viticulturii moderne româneşti